Kohl’s Department Stores

Kohl’s Department Stores

Over the past ten years, S. M. Wilson & Co. has grown into one of the country’s largest builders of retail shell space, and leads the way in the metro St. Louis area. S. M. Wilson is well known in the retail industry for our ability to deliver a quality product on time, within budget and with no excuses. Based on this reputation, S. M. Wilson was selected by Kohl’s Department Store to build nine new stores located in Crestwood, Ellisville, Washington, Wentzville and Cape Girardeau, Missouri; Carbondale, Effingham and Alton (LEED Certified Store), Illinois and Paducah, Kentucky.

Each store is designed to maximize a satisfying, hassle free shopping experience. The store includes a men’s clothing department, women’s clothing department, juniors and children’s clothing department, houseware’s, shoes, jewelry and luggage department.




Monsanto

Regulatory Building

After completing the West and East Wing renovation projects for Monsanto’s Building F in 2008, Monsanto once again selected S. M. Wilson & Co. to provide design/build services for the construction of a new 11,300 SF regulatory building.

Monsanto uses the facility to conduct their storage, sampling, grinding and sorting of various seeds and plants. The facility houses eight growth stations, which will be able to simulate any type of environment, as well as five grinding stations. The facility also houses three different coolers and freezers for sample storage, including a 4 °C walk-in, a -20 °C walk-in and an -80 °C freezer unit. The project was designed to be LEED certified.




Monsanto

Building F Renovation

The West and East Wing renovations at Monsanto included 168,000 SF of renovation with selective demolition of their existing four-story infrastructures. The new West and East Wing infrastructures each house Information Technology Technical and Administrative Personnel in 450 offices and cubicles on a raised floor distribution system.The renovation of a 70 ft sky-bridge that connects Buildings F and G was also part of the project. The sky-bridge received new exterior windows, standing seam metal roof system, HVAC equipment and interior improvements.

The F Building project has been awarded LEED Silver Certification. The project design included several components worthy of LEED certification points, including the removal and replacement of all 1,000 of the building’s existing windows in Phase II and recycled paper insulation behind the building’s granite skin.




Food and Drug Administration

Laboratory Fit-Out

The existing Pfizer vivarium was converted to a facility that will support the Food and Drug Administration. The new facility includes laboratories, offices and conference rooms, storage and miscellaneous support spaces.

In order to maximize the adaptability of the lab space, a modular design was utilized. All piped services and electrical conduits were fed from overhead and independent of the wall structure to allow for future modifications to the lab spaces. The lab space includes a lab vacuum, direct piped Nitrogen, Helium, Compressed Air, fume hoods and snorkel exhaust, medical gas outlets at various locations, emergency shower and eyewash stations.

The laboratory was designed to meet all of the current requirements for improved building performance and reduced energy consumption to achieve LEED certification.

Also included in the project was a fit-out for Washington University School of Medicine for a bio-repository space. -80 °C freezers, walk-in cooler and a freezer storage room were constructed as part of the project.




Washington University & BJC HealthCare

BJC Institute of Health at Washington University

The new 11-story, high-rise houses facilities for both Washington University School of Medicine and Barnes-Jewish Hospital in the 675,500 SF of space. The first five floors were constructed as flexible shell space for BJH’s anticipated expansion. The sixth floor accommodates the building’s mechanical and electrical systems, while the upper five floors houses WUSM’s research and laboratory facilities. Four of the five floors house new teaching and research laboratories.

Before the new building could be constructed, the existing parking garage had to be demolished. In addition, the project was built over the top of an active Metrolink light rail system.

This project was designed and built to be LEED Gold. Some of the tactics employed included a pollution prevention plan, water efficient landscaping, optimized energy performance plan, use of recycled and local materials, and the use of low-emitting materials, increased ventilation and outdoor air delivery monitoring.




Boone Hospital Center

6th Floor Oncology Build-Out

The Virginia and Norman Stewart Cancer Center features all of Boone Hospital’s cancer services. The inpatient unit is located on the sixth floor of the hospital’s south tower. It includes 32 private patient rooms and incorporates the latest in health care design for the comfort and safety of cancer patients and their families.

Patient rooms include wood panels, glass marker board, solid surface counter and sink. Each patient room has its own private bathroom with shower with solid surface walls and a resinous floor.




Boone Hospital Center

New Parking Garage & Patient Tower

With the addition of the new seven-level patient tower, the new lobby level has become the main entrance for the hospital. Boone Hospital Center’s intensive care unit, located on the first and second floors, added 40 beds to increase patient capacity. The patient tower also provided 88 medical/surgical beds on floors two through four. A fifth and sixth level were also planned as shelled floors to provide for the Hospital’s future needs.

The Hospital’s existing laboratory was relocated to the new basement of the patient tower and consists of 20,000 SF of lab space and 5,000 SF mechanical support room space. The move relocated pathology, hematology, chemistry, micro biology and molecular testing as well as lab administration and support.

Adjacent to the new patient tower, a four-story parking structure with 933 parking spaces was constructed. In order to allow for easy access from the new patient tower to the new parking garage, a fully enclosed heated and cooled pedestrian walkway was constructed to adjoin the two structures.




NCOA Dining Facility

US Army Corps of Engineers

The Wilson Brigadier Joint Venture was awarded the construction of a new 12,500 SF Non-Commissioned Officers Academy (NCOA) Dining Facility at Fort McCoy, Wisconsin.

The new facility, capable of feeding the academy’s military personnel within 90 minutes, three times a day, seven days a week, will seat 390 and consists of food preparation, serving, and dining areas. Additionally, the facility will include a vehicle unloading area with dock lift, receiving area, dry and cold storage areas, dishwashing area, administrative area, locker room, and mechanical and electrical rooms.

Additionally, the facility will meet Anti-Terrorism/Force Protection (AT/FP) requirements and is designed to meet LEED Silver certification.

The project’s supporting facilities include land clearing, paving, fencing, general site improvements and utility connections.




Army Reserve Center – Fort Lewis

US Army Corps of Engineers

S. M. Wilson was selected as “Best Value” contractor for the construction of a new 1,200-member Army Reserve Center (ARC) at Fort Lewis, Washington. The 104,497 SF training center will support the Army Reserve’s mission “to provide trained, equipped, and ready soldiers and cohesive units to meet global requirements across the full spectrum of operations.” The facility will contain administrative, educational, assembly, library, learning center, vault, medical simulator, surgery and food labs, unit storage, and physical fitness areas. Also included is the construction of a new 15,397 SF Organizational Maintenance Shop (OMS) building with work bays and maintenance administrative support and a 3,817 SF Unheated Storage (UHS) building with space for storage of bulky equipment.

This state-of-the-art Reserve complex will include Anti-Terrorism Force Protection and progressive collapse structural enhancements, technological training capabilities, and military and POV parking. Designed to achieve LEED Silver certification, the facilities will utilize transpiring solar collectors, photovoltaics and a solar tube day lighting system.




Permanent Party Barracks Phase III

US Army Corps of Engineers

The Permanent Party Barracks III project consisted of the design and construction of 27 barracks units. The units house 270 soldiers. Each 3,660 SF building consists of five apartment units, totaling 98,820 SF for the entire project.

Each unit was constructed in a 1+1 configuration with a shared kitchen and dining area. Additionally, each building features a shared central exterior walkway and covered porches for each unit. The 11.5 acre site also includes parking lots, two basketball courts, one sand volleyball court, six horseshoe pitching courts and 14 picnic pavilions.

This LEED Gold certified project includes several sustainable features, including: alternative transportation options (public transportation and bicycle storage), a stormwater management plan, water efficient landscaping, optimal energy performance, an indoor air quality program, using low VOC (Volatile Organic Compound) emitting materials and using locally manufactured materials.




Permanent Party Barracks Phase II

US Army Corps of Engineers

The Permanent Party Barracks II project consisted of the design and construction of 19 multi-level apartment buildings that are used to house 190 soldiers. Each 3,660 SF building consists of five apartment units, totaling 69,540 SF for the entire project. Each unit was constructed in a 1+1 configuration with a shared kitchen and dining area. Additionally, each building features a shared central exterior walkway and covered porches for each unit. The 10.8 acre site also includes parking lots, a basketball court and a sand volleyball court.

This project was designed as a LEED certified project and hopes to achieve the Silver rating in the LEED classification system in the future. The project design included several special components worthy of LEED certification points, including indoor air quality program, using low VOC (Volatile Organic Compound) emitting materials, and using locally manufactured materials.




Permanent Party Barracks Phase I

US Army Corps of Engineers

The project consisted of the design and construction of 18 multi-level apartment buildings used to house 180 soldiers. Each 3,660 SF building consists of five apartment units, totaling 65,880 SF for the entire project. Each unit is constructed in a 1+1 configuration with a shared kitchen and dining area. The 9.6 acre site also includes parking lots, walking paths, a basketball court and a volleyball court.

The buildings were designed to take advantage of the efficiencies of panelized wood construction and residential building components. Each building features a shared central exterior walkway and covered porches for each unit.

The project was also constructed as a Green project utilizing the government’s SPiRiT program. The project was built with the efficiencies of panelized wood construction and residential building components. Other Green components included indoor air quality program, using low VOC (Volatile Organic Compound) emitting materials, and using locally manufactured materials.




Digital Training Facility

US Army Corps of Engineers

The Fort Leonard Wood Digital Training Facility consists of classrooms, simulation labs, lecture auditoriums, administrative area and warehouse. The facility also includes a loading dock and storage warehouse with two elevators.

The project was designed and built with several sustainable features that would satisfy LEED certified standards if pursued at a later date. As with all of our projects, S. M. Wilson is committed to promoting waste prevention, recycling waste materials on all jobsites, so that the waste may be used to produce new products and tracking and reporting project recycling percentages.




Kingsolver/Pierce Elementary School

US Army Corps of Engineers

The AWA Wilson JV, a SBA 8(a) approved Mentor-Protégé joint venture, was awarded the construction of a new 115,000 SF elementary located in the Fort Knox Historic District.

The new facility, which replaces and consolidates two older elementary schools, is considered one of the Department of Defense Education Activity’s (DoDEA’s) first 21st Century Education schools and will accommodate 635 students from pre-kindergarten through fifth grade. The single-story complex will house: libraries, learning hubs with flexible studios/labs, a central commons area with performance stage, indoor and outdoor classrooms, a gymnasium, specialist rooms, music and art rooms, a learning impaired room, teacher work rooms, counseling areas, an information center, administrative areas, supply and storage areas and state-of-the-art kitchen and cafeteria.

Designed to achieve LEED Silver Certification, the facility will include high-efficiency building systems, renewable energy technologies and sustainable features such as: a geothermal heat pump system, solar water heaters, daylighting features, photovoltaic powered parking lots, energy monitoring systems/dashboard and a green roof.




Fort Bliss Child Development Center #3

US Army Corps of Engineers

S. M. Wilson performed work as a subcontractor to Megen Construction Company, an 8(a) certified construction company, to build a new Child Development Center suitable for children ages 6 – 10. It is being built to enhance family and morale, welfare and recreation for the soldiers and their families.

The facility includes training spaces, full kitchen with additional kitchen training room, and Arts and Sciences Room, a Performing Arts Room, a Homework Center, a Computer Lab, a large indoor multi-purpose room for gym activities and Outdoor Activity Areas including a playground and soccer field.

This building is designed to achieve a LEED Silver certification.




Missouri Military Academy

Stribling Hall

The Stribling Hall new administration building was designed and built for LEED certification. The school’s previous 110 year-old current administration building, also named Stribling Hall, was demolished and replaced with the new building, which has a similar appearance was built on the same location as the current building.

The new building has two levels, one above grade and one level partially below grade. The first level above grade consists of the president’s office, direct administration to the president, the alumni reception room/museum and business offices. The second level consists of advancement and admissions offices along with a board room, conference room and storage spaces.




Missouri Military Academy

Academic Building

The new three-story academic building, which was constructed in an “L” shape, consists of classrooms, a dining room and other common areas on the first floor. The upper two levels include classrooms, science laboratories, a library, an art room, storage rooms and other support spaces. The exterior design is consistent with the architectural style of the existing “Jeffersonian” architecture on campus.

The project was designed and built to achieve a LEED Gold certification. LEED items included 40% water reduction, using low-emitting materials and reusing existing materials.




School District of Clayton

Wydown Middle School

Construction of the new middle school took place in phases in order to ensure a continual flow of education in the existing school. Phase one, which included the academic and administrative spaces, was constructed in the open field space to the east of the existing building. After this portion was occupied, the existing classrooms and gymnasium were demolished and the new gymnasium, auditorium, music and arts area were built. The existing auditorium was demolished and new below grade parking and open field spaces were built.

The academic wing is separate from the arts and non-core wing by “Main Street,” the central congregating and communication space of the building, which includes the cafeteria and library areas.

The building includes outdoor courtyard spaces, “green roof” areas, outdoor learning centers and is LEED Gold Certified.




School District of Clayton

Multi-Phased Building Program

The multi-phased building program included construction at five of the District’s buildings ranging between additions, renovations and site work. Improvements were made to Clayton High School, Captain Elementary, Glenridge Elementary, Meramec Elementary and the Family Center. Funding for the project was made possible by Proposition S.

The Clayton High School project included a new three-story multi-purpose addition, consisting of new classrooms, science labs and commons areas, renovations to the school theater and a two-story addition, consisting of athletic department space and health classrooms.

The elementary school projects included additional classrooms as well as repairs and updates to the heating, air-conditioning, plumbing and electrical systems. Additional early childhood education classroom space was also added to the Family Center to meet the community’s growing early childhood needs.




Service Management Group

Kirkwood Building Renovation

The historic Kirkwood Building renovation project consisted of renovating the first through fourth floors and a new vertical addition that is the fifth floor. The fifth floor has a green roof and underfloor heating and cooling system with access floor installation. The project also consisted of new parking lots. The Kirkwood Building renovation was designed and built as a LEED Gold project.

The 48,000 SF facility called for retaining the 1920’s charm of the structure while infusing the space with a strong mix of employee and environmentally-friendly elements. The new home to SMG’s employees reflects the company’s unique culture through large aquariums positioned throughout the space, a modern work-out facility and a new 5,000 SF penthouse space.




Patterson Companies

Technology Center

The lower level of the building features a walk-out cafeteria and full-service kitchen, an above greenroof space, IT department, equipment testing labs, fitness facility, locker rooms, mechanical rooms and a shipping and receiving area.

The main level features a lobby, dentist office featuring Patterson Companies technology, training center, cubicles, offices, conference rooms and support space. Space for a mom’s room, along with additional training centers, cubicles, offices, conference rooms and support space are located on the top floor of the facility.

The project also consisted of a 450-space parking lot, outdoor pond and walking trails around the facility.

The project was designed to receive LEED certification.




City of St. Louis

O’Fallon Park Recreation Complex

The new, two-story recreation complex includes an indoor aquatic center including a sauna, steam room and spa, a triple loop slide coming into the splash pool, a motion pool, children’s pools, an outdoor lap pool, gymnasium, locker rooms, fitness area and indoor track, a community center, multipurpose rooms and a lobby.

This project was designed as a LEED certified project and hopes to achieve the Silver rating in the LEED classification system in the future.